Sunday, January 25, 2015

Kerja kursus KKPP IAB konsep sekolah selamat.

PENGENALAN
Anjakan demi anjakan dalam era pendidikan kini telah mewujudkan keperluan untuk mengenal pasti kaedah, strategi dan model program yang dapat mempertingkatkan kesedaran terhadap keselamatan  murid dan warga sekolah. Kementerian Pendidikan Malaysia mengharapkan  murid-murid serta warga sekolah akan sentiasa berasa  selamat seterusnya dapat memberi tumpuan sepenuhnya kepada proses pengajaran dan pembelajaran serta aktiviti-aktiviti di sekolah. Iklim persekolahan yang selamat dan kondusif akan meningkatkan keyakinan kendiri murid bagi membantu pencapaian akademik dan pembangunan sahsiah seterusnya dapat memberi sumbangan

Sarung dan ulu kayu nangka

Hasil 3

Golok sembelih ni sarung dan hulunya dari kayu nangka.....warna kuning asal tanpa taruk cat...

Thursday, January 22, 2015

Sarung kayu pisau U.S Saber

Hasil 2

Pisau Stainless Steel ni aku beli kat pasar malam...tapi nak jadi rezeki aku kot..tajamnya bleh tahan...takat besiang daging majlis kenduri tu sekali asah je...Sarung asalnya dari meterial kain ..jadi aku peke baik aku buat sarung dia dari kayu, kayu saga jugaklah..sebab kayu ni urat dia cantik dan keras...Ulu dia yg asal lah..sarung je bikin sendiri...

Pisau kayu saga

Hasil 1

Ni ada sebilah pisau aku beli mata dia kat nat pokok getah Pauh perlis nuu...dibuat dari paku landasan keretapi...huiii tajam tak tau nak habaq...Balik rumah ada la kayu saga ...jadi dok saja saja, tetak pi tetak mai terbentuklah ulu dengan sarung dia...belek2 tengok uiii cantik juga noo...


Pelan dan trek aktiviti KRS Institusi Pendidikan Agama (IPA) 2014

Pada 30 Oktober hingga 2 November 2014 Perkemahan KRS IPA kebangsaan telah diadakan di pusat Ko-kurikulum Tassoh perlis..Pelan lokasi aktiviti dan tempat adalah yang terbaik dari 5 Kem yang telah diadakan sebelum ini...


Pelan tindakan



Untuk membina pelan tindakan kita perlu melalu 5 proses diatas...

MP3- Dipondok kecil

Lagu nostalgia

Lagu Negeri Perlis Indera Kayangan

Lagu Sek Keb Padang Besar Utara Perlis.

Padang Besar Utara
Sekolah yang tercinta
Di sini kami bermula
Mendukung cita cita

Berat sama dipikul
Ringan sama dijinjing
Usaha pasti berjaya
Panduan kami semua

Demi agama, demi maruah
Usaha pasti berjaya
SKPBU, kami bangga
Berjaya dan maju

Kami berjanji
Berdisiplin dan beretika
Mencipta kejayaan
Menjadi insan gemilang

Sarung pemetik api kayu


Tengok kayu ni cantik sangat..lepa kata kayu hitam separa..tak aku pun tak tau...ada sikit je...nak buat sarung golok tak cukup...jadi datang idea nak make-up pemetik api aku ni  aku ni...he2...maka terhasilnya cover pemetik api aku ni...cantik tak? pemetik api singgit je..tapi cover dia uiii mahai...

Teks ucapan majlis penyerahan bantuan persekolahan RM 100

Majlis penyerahan duit 100 Bantuan Awal Persekolahan Sek Rendah Islam 2
Tarikh: 27 Januari 2014( Isnin)
Masa : 11 pagi
Tempat : Dewan terbuka Kantin sekolah